Wim Imbens

Wim Imbens bestelde een paar pakketjes voor de basisschool waar zijn zoon op zit. Klik hieronder voor zijn enthousiaste verslag.

Zoals beloofd mijn ervaringen met de kristalontvangers.

Wat een succes! Ik heb uiteindelijk met leerlingen te maken gehad uit groep 5 t/m 8 (leeftijd 8 t/m 11 jaar). Ik heb ze de basis van elektronica bijgebracht en ze uiteindelijk uitgelegd hoe een (AM) radio werkt. Uit een toets die ik heb gegeven bleek dat ze het ook werkelijk hebben begrepen. Let wel, dit zijn hoogbegaafde of meer dan gemiddeld slimme kinderen waar het hier om gaat. Voorafgaand aan de bouw heb ik mijn zoontje van 5 (groep 2) de radio laten bouwen. Hij is erg handig met zijn handen en in vergelijking met al die oudere kinderen heeft hij het netste exemplaar gemaakt. Tijdens de bouw door de groep leerlingen zag ik al aankomen dat niet elke radio zou werken en gaf ik al aan dat wanneer dat het geval zou zijn ze thuis de spoel opnieuw zouden moeten wikkelen. Dit was echter niet nodig. Toen we gingen testen bleek elke leerling een werkende radio te hebben. Wat waren ze blij en trots. Van 1 moeder hoorde ik achteraf zelfs dat ze op zolder naar een vreemd geluid hadden gezocht. Na lang zoeken bleek dat de kristalontvanger te zijn die met de daar gemaakte antenne en aardleiding zo’n sterk geluid gaf dat dit op afstand hoorbaar was.

De school, de leerlingen en de ouders van de leerlingen hebben dit project zeer hoog gewaardeerd. Ik heb nu al de vraag gehad om het volgend jaar weer te doen. Afhankelijk van mijn mogelijkheden met mijn werk zou ik dat ook graag weer doen. Wat dat betreft hoop ik dat ik het volgende schooljaar indien het inderdaad weer gaat spelen weer in aanmerking kan komen voor een aantal sets tegen een vergelijkbare prijs. Hopelijk blijven de onderdelen verkrijgbaar in een tijd dat draaicondensatoren niet meer worden gebruikt voor commerciële producten (voor zover ik weet tenminste).

In elk geval zijn er een paar leerlingen bij die de liefde voor het elektronica vak (of de hobby) hebben leren kennen.

Nogmaals mijn hartelijke dank. Wie weet tot volgend schooljaar. Gezien het tijdstip, fijne feestdagen en een goed 2007!

Met vriendelijke groet,
Wim Imbens

Laat hier je reactie achter