Verbetering geluidskwaliteit

Hallo Chris,

Bedankt, ik heb het pakket goed ontvangen. Mijn neefje heeft de kristalradio intussen gemonteerd en hij doet het. Ik heb wel een kleine verbetering aangebracht aan het ontwerp. Ik vond het geluid nogal zwak en vervormd en vermoede dat de diode in combinatie met de kristaloortelefoon capaciteit als een piek detector werkten. Daarom plaatste ik een weerstandje van 220K parallel met de oortelefoon om de oortelefooncapaciteit te ontladen en dit gaf een aanzienlijke verbetering van de geluidsterkte en de kwaliteit.

Met vriendelijke groet,
Dirk De Groen

Reactie Hallo Dirk,

Bedankt voor je terugkoppeling, het is altijd leuk om te horen dat het werkt. Ik heb zelf ook geëxperimenteerd met een weerstand parallel aan de oortelefoon, maar ik heb nooit gemerkt dat dit een verbetering op zou leveren. In oude ontwerpen van kristalontvangers zie je vaak een condensator van enkele nF parallel aan de oortelefoon, samen met de diode werkt deze dan als een diode.

De huidige generatie kristaloortelefoons heeft echter al een behoorlijke capaciteit waardoor de extra condensator niet meer nodig is, in recente ontwerpen kom je de weerstand ook bijna niet meer tegen. Het blijft echter natuurlijk een kwestie van experimenteren. Wat mogelijk meespeelt is de opbouw van de antenne en de kwaliteit van de aarde, ook dit zijn elektrische componenten waarvan de eigenschappen moeilijk voorspeld kunnen worden.

Ik zal jouw tip op de site plaatsen.

Met vriendelijke groet,
Chris Dorna

Laat hier je reactie achter