Schuifradio verbeterd en binnenkort weer leverbaar

In de afgelopen maand ging het even heel hard met de bestellingen en de voorraad was echt helemaal op. Ik werk nu aan een nieuwe voorraad en heb ook twee verbeteringen in de montagemethode:

  • Vernieuwde montagemethode onderdelen
  • Betere aansluiting aarde en antenne

Vernieuwde montagemethode onderdelen

Oude methode: Schroeven

Bij het eerdere model werden de onderdelen met een ringetje en een schroef vastgezet. Ik koos voor deze methode omdat niet iedereen de beschikking heeft over een soldeerbout of met een groep niet kan/wil/durft te solderen.

Alternatief: Solderen op punaisses

Een veel gekozen alternatief voor het schroeven is de zogenaamde punaisse methode. Hierbij worden op de knooppunten punaises in de grondplaat geprikt en soldeer je de onderdelen op de punaisses. Op zich een goede verbinding, maar volgens mij niet direct het handigst voor onervaren soldeerders. Een ander nadeel is dat je kinderen de opstelling niet kunt laten controleren voor ze alles vast solderen.

Nieuwe methode: Hulsjes met of zonder spijkers

Bij de nieuwe methode kan je kiezen of je de draden vastsoldeerd of vastzet met een spijker. In de grondplaat steek je een metalen hulsje (Ø 2,6mm). In dit hulsje komen de draden van de onderdelen. Je kunt de onderdelen vooraf plaatsen (en de opstelling laten controleren door een deskundige) en hierna op twee manieren vastzetten:

Spijkeren

In de hulsjes sla je een spijkertje waardoor de draden worden vastgeklemd.

Solderen

Als je echt helemaal zeker wilt zijn dat alles goed vast zit dan is solderen de allerbeste methode. In dit geval heb je de spijkertjes niet nodig.

Toch schroeven

Degenen die toch liever op de oude manier de draden willen vastschroeven, kunnen naast het bouwpakket ook een setje met de klassieke schroeven en ringen bestellen.

Betere aansluiting aarde en antenne

Vooral bij het bouwen in groepen wordt vaak gebruik gemaakt van een antenne- en aarddraad die met een krokodillenklem op de de M4-schroeven wordt aangesloten. Op zich logisch, maar eigenlijk niet de bedoeling. Omdat de diameter van het gat van de ring iets groter is als 4 mm is er niet altijd contact tussen de schroef en de ring. En dus ook niet met de aarde of de antenne. Bij het bouwpakket zitten nu ook twee M4-moertjes die het elektrische contact verzekeren. Bovenop het M4-moertje komt nog steeds de bekende witte kartemoer waarmee een draad kan worden vastgezet.