Jos Broeders (PA1AJB) | verbetering geluidskwaliteit met één weerstand

Jos Broeders (PA1AJB) won in de kerstpuzzel van de Veron een bouwpakket en ging aan het experimenteren om de geluidskwaliteit te verbeteren. Lees hieronder hoe een weerstand van 27K uitkomst bood en waarom het parallel schakelen van een condensator weinig zin had.

Jos Het bouwpakket voor de kristalontvanger dat ik als kerstpuzzelprijs van jou mocht ontvangen heb ik in elkaar gezet waarna er meteen geluid uitkwam. Omdat het geluid enigzins brokkelig klonk en zacht was ben ik wat gaan experimenteren met een condensator en een weerstand parallel over de oortelefoon. Ik kwam uit op een parallelweerstand van 27K waardoor de geluidskwaliteit verbeterde. Ik kan nu een drietal stations verstaanbaar ontvangen. Daarnaast heb ik nu een apparaat waarmee heel duidelijk de werking van een antenne en een aardverbinding aangetoond kan worden. Ook de belanrijkheid van een goede antenne en aardleiding komt er duidelijk mee in beeld. Zo is het dus voor mij een waardevol en leuk apparaat geworden.
 Chris  :  Bedankt voor je bericht, het is altijd leuk om te horen wat de resultaten zijn. Een condensator over de oortelefoon heeft over het algemeen weinig zin omdat de oortelefoon (volgens de specificaties) al een eigen capaciteit heeft van 15.000 pF, de impedantie is volgens dezelfde specs 20 Mohm. In andere ontwerpen heb ook gezien dat een weerstand leidt tot een betere geluidskwaliteit,
 Jos  : Een condensator over de oortelefoon had inderdaad geen effect. Gezien de specificaties die je vermeld hebt is dat ook begrijpelijk. Door toepassing van een parallelweerstand kan er een stroompje door het diodecircuit vloeien waardoor over de weerstand een spanning ontstaat die de oortelefoon beter laat functioneren.

Laat hier je reactie achter