Ervaringen in Groningen

Peter Struwe stuurde mij zijn ervaringen met een zelfbouwproject op een basisschool in Groningen:

Hierbij een impressie van het kristalontvanger bouwproject van de Vensterschool Vinkhuizen. Naam van het project: ‘De Luistervink’ (Een ‘Vensterschool’ is in Groningen een school met peuterspeelzaal, kinderopvang, bibliotheek, spel- en opvoedwinkel, het consultatiebureau, naschoolse opvang onder één dak en Vinkhuizen is een jaren-60 nieuwbouw-wijk in Groningen.)

Nog een paar gegevens:

Georgansieerd door VERON en VRZA afdeling Groningen (V2G) Er deden 11 kinderen mee, 9 jongens en twee meisjes. (We hadden als maximum 10 gesteld, en dan krijg je er 11. Gelukkig had ik 12 draaicondensatoren, zodat ik één voor het prototype kon houden.). Er waren 5 begeleiders.

We hadden gedurende 4 weken een donderdagmiddag het technieklokaal in gebruik van half 4 tot 5. (Anderhalf uur is ook wel het maximum om met kinderen bezig te zijn). Op de vrijdag volgend op de vierde donderdag was het 21 oktober en bestond de VERON 60 jaar. Die dag hebben we een presentatie gegeven. Van het AT hadden we toestemming om de kinderen in de microfoon van een HF tranceiver te laten praten. (80 meter, magnetic loop beneden in de hal van de school.) De kinderen konden elkaar horen in de kristalontvanger en dat vonden ze prachtig. Tijdens de derde en vierde middag heb ik een actieve luidspreker zoals het Jan Corver museum die verkoopt (Philips PC speaker) gebruikt om te laten horen wat de kristalontvanger ontvangt.

Thuis heb ik ontvangen met een antenne op het balkon van een paar meter, waterleidingaarde en actieve luidspreker: Scandinavische, Engelse, Duitse en mediterrane stations.

Spoel: lengte van 80 mm volgewikkeld met geïsoleerd montagedraad (1 mm buitendiameter) op PVC pijp 40 mm. Later bleek dat de kristalontvanger afstembaar was van 800-2000 kHz. Met de twee condensatorsecties parallel geschakeld: 570-1750 kHz.

   
   
   

 

Laat hier je reactie achter